زیست افزایی خاک های آلوده به کروزن، به‌وسیله سودوموناس پوتیدا و سراشیا مارسسنس جداشده از لجن فعال و بررسی میزان رشد آنها - فرشید کفیل زاده; زینب خالدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
زمینه و هدف:  زیست‌افزایی، یکی از روش‌های برتر در اصلاح زیستی خاک‌های آلوده به هیدروکربن‌های نفتی است. هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان تأثیر باکتری‌های جداشده از لجن فعال به‌عنوان باکتری‌های غیربومی، در اصلاح زیستی خاک‌های آلوده به کروزن و بررسی رشد باکتری‌های جداشده در حضور غلظت‌های متفاوت این فرآورده است. مواد و روش‌ها:  نمونه‌برداری از لجن فعال دو کمپ تصفیه‌خانه منطقه عسلویه صورت گرفت. جداسازی باکتری‌های تجزیه‌کننده با کشت نمونه‌ها روی محیط پایه معدنی انجام شد. تست امولسیفیکاسیون و ارزیابی رشد باکتری‌ها در غلظت‌های متفاوت کروزن صورت گرفت. برای زیست فزونی و سنجش میزان پاک‌سازی زیستی، باکتری‌های جداشده به ترکیب نفتی کروزن به خاک‌های آلوده تلقیح شدند و میزان تجزیه زیستی به‌وسیله دستگاه طیف‌سنجی مادون‌قرمز (IR) اندازه‌گیری شد. یافته‌ ها:  در این مطالعه، 2 باکتری سودوموناس پوتیدا و سراشیا مارسسنس از لجن فعال، به‌عنوان باکتری‌های تجزیه‌کننده کروزن جداسازی و شناسایی شدند. با توجه به تست‌های امولسیفیکاسیون، سنجش رشد باکتری‌ها در غلظت‌های گوناگون کروزن و نتایج به‌دست‌آمده از زیست‌افزایی ستون‌های خاک‌آلوده به کروزن و کاهش سطح TPHs، باکتری سودوموناس پوتیدا به‌عنوان قوی‌ترین باکتری تجزیه‌کننده این فرآورده نفتی شناخته شد.  نتیجه‌گیری:  با توجه به سازگار شدن باکتری‌های لجن فعال با انواع آلاینده‌های موجود در فاضلاب، می‌توان از آ‌نها به‌عنوان باکتری‌های غیربومی برای زیست‌افزایی و پاک‌سازی خاک‌های آلوده به هیدروکربن‌های نفتی استفاده کرد.