SAĞLIK YÜKSEKOKULU VE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE GÖRÜLEN DEPRESİF BELİRTİLER VE BUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - Neşe Alparslan; Sibel Yaşar; Ebru Dereli; Fatma Nesrin Turan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç: Bu araştırma bir üniversitedeki Sağlık Yüksekokulu ve Teknik Eğitim Fakültesi 2. ve 3. sınıf öğrencilerinde depresif belirtilerin görülme oranı ve bunu etkileyen faktörlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve karşılaştırmalı tipte bir araştırma olup, 15-30 Mayıs 2003 tarihleri arasında Sağlık Yüksekokulu ve Teknik Eğitim Fakültesi 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden ulaşılabilen 214 öğrenciyle yapılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından 18 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve 10 parametreden oluşan DSM IV Major Depresif Epizod Tanı Ölçütleri kullanılarak, yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21±0.98 olup, Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin %56.8'i, Teknik Eğitim Fakültesi öğrencilerinin %26.2'si kızdır ve öğrencilerin çoğunluğu arkadaşlarıyla birlikte evde kalmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %34.1'inde depresif belirtilerin olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre bakıldığında, kızların %37.8'inin, erkeklerinde %31.5'inin depresif belirtilere sahip olduğu saptanmış, Okullara göre depresif belirtilerin görülme durumları incelendiğinde, Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin %30.6'sında, Teknik Eğitim Fakültesi öğrencilerinin ise %37.9'unda depresif belirtilerin olduğu saptanmıştır. Sınıflara göre öğrencilerin depresif belirti durumları incelendiğinde ise, 2. sınıf öğrencilerinin %41.2'sinde, 3. sınıf öğrencilerinin %27.7'sinde depresif belirtilerin olduğu saptanmıştır. Depresif belirtilerin görülme durumu ile sınıflar arası yapılan incelemede farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir p