Oprogramowanie "Multi-Joint Export" - wsparcie eksportu danych dla Biodex Multi-Joint System="Multi-Joint Export" software - support export data for Biodex Multi-Joint System device - Adam Szulc; Wojciech Wojtasik; Miłosz Motyka; Michał Kołodziejczyk (Kazimierz Wielki University, 2016)
Abstract Modern research biomechanical patients or athletes require high quality measurement equipment, the user-friendly for the investigator and the person examined. In the field of production equipment for the measurement of torque, the undisputed leader is the company Biodex Medical Systems, Inc., Shirley, New York, USA. Their flagship device is the Biodex System 4 Pro to assess and neuromuscular training different muscle groups. The device has proved its usefulness in both research and in rehabilitation. A drawback of the device was attached to the device software Biodex Advantage through which it was impossible to make a comprehensive export measurement data into a spreadsheet. Only last year, the company Biodex introduced software Multi-Joint Export, which is fully compatible with the capabilities of measuring devices isokinetic Biodex System. Abstrakt Współczesne badania biomechaniczne w medycynie i w sporcie wymagają zastosowania wysokiej klasy sprzętu pomiarowego, przyjaznego w obsłudze, eksporcie danych oraz o wysokiej powtarzalności pomiarów. W dziedzinie produkcji sprzętu do pomiarów dynamometrycznych w rehabilitacji i sporcie, niekwestionowanym liderem jest firma Biodex Medical Systems, Inc., Shirley, New York, USA. Ich sztandarowym urządzeniem jest Biodex System 4 Pro służące do oceny i treningu nerwowo-mięśniowego różnych grup mięśniowych. Urządzenie udowodniło swoją przydatność zarówno w badaniach naukowych jak i w rehabilitacji. Mankamentem tego urządzenia było dołączone do urządzenia oprogramowanie Biodex Advantage, za pomocą którego nie można było dokonać kompleksowego eksportu danych pomiarowych do arkusza kalkulacyjnego. Dopiero, w ubiegłym roku firma Biodex wprowadziła na rynek oprogramowanie Multi-Joint Export, które jest w zakresie eksportu danych w pełni kompatybilne z możliwościami pomiarowymi urządzenia izokinetycznego Biodex System.