Вплив розвитку координаційних здібностей учнів 15-16 річного віку на рівень засвоєння прямого нападаючого удару у волейболі - Oleksandr Shvai; Yurii Tsiupak; Andrii Kovalchuk; Volodymyr Tarasiuk; Leonid Gnitetskii (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність дослідження зумовлена  потребою  в  розвитку  координаційних здібностей  школярів 15- 16 річного віку, що забезпечують їхнє вміння виконувати прямий нападаючий удар у волейболі. Мета до- слідження - проаналізувати стан проблеми розвитку координаційних здібностей школярів 15-16-річного віку для покращення засвоєння ними прямого нападаючого удару. Методи дослідження - теоретичний аналіз й узагальнення літературних джерел, педагогічне тестування та педагогічне спостереження, методи математичної статистики. Учасники дослідження. Дослідження проводили на базі ЗОШ № 10 м. Луцька. Під час проведення дослідження задіяно 60 школярів 15-16-річного віку. Дітей та їхніх батьків інформовано про всі особливості дослідження, вони дали згоду на участь в експерименті. Результати дослідження. Після проведення експери- менту виявлено, що в контрольній та експериментальній групах відбулися зміни в показниках розвитку координа- ційних здібностей школярів. Так, в експериментальній групі (ЕГ) вони зросли в межах від 12 до 58 %, тоді як у контрольній (КГ) - лише в межах 1-9 %. Результати експертної оцінки володіння учнів прямим нападаючим ударом виявили, що теоретична підготовленість досліджуваних ЕГ підвищилася на 14,5 % (у КГ - 6 %); рівень техніки виконання прямого нападаючого удару зріс на 65 % в ЕГ та лише на 6,5 % - у КГ; показник контрольного нормативу мав приріст 55 % в ЕГ, 15 % - у КГ. Висновки. За результатами експертної оцінки виконання прямого нападаючого удару до й після експерименту можна зробити висновок про ефективність застосування авторської програми розвитку координаційних здібностей школярів для покращення засвоєння ними прямого нападаючого удару.