تأثیر گیاه رازک بر علائم وازوموتور یائسگی: یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز - فاطمه عبدی; نسیبه روزبه (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: علائم وازوموتور یکی از شایع‌ترین مشکلات زنان در دوران یائسگی است و ممکن است کیفیت زندگی زنان را تحت تأثیر قرار دهد. گیاه رازک حاوی ترکیبات فیتواستروژنی قوی می‌باشد که در کاهش علائم یائسگی مؤثر است. مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز حاضر با هدف بررسی تأثیر گیاه رازک بر علائم وازوموتور یائسگی انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه مرور سیستماتیک پایگاه‌های اطلاعاتی شامل MEDLINE، EMBASE، ProQuest،Web of Science ، Scopus،Uptodate ،The Cochrane Central Register of Controlled Trials ، PsycINFO، Google scholar و (CINAHL (EBSCO، با استفاده از کلمات کلیدی "یائسگی"، "رازک"، "گرگرفتگی" و "علائم وازوموتور" جستجو شدند و تمام کارآزمایی‌های بالینی از سال 2000 میلادی تا پایان دسامبر سال 2015 وارد مطالعه شدند. هیچ محدودیتی در زبان انتشار مقالات وجود نداشت. در نهایت تعداد 4 مقاله استخراج و وارد مطالعه شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار STATA (نسخه 10) انجام شد. از آزمون Egger برای سوگیری انتشارات و از شاخص I2 و کای اسکوئر جهت بررسی همگنی بین مطالعات استفاده شد. جهت بررسی معنی‌داری تفاوت میانگین‌ها از Z-value و P-value استفاده شد. یافته‌ها: از 340 مقاله در بررسی اولیه، در نهایت 4 مقاله وارد مطالعه شدند. ترکیب داده‌های مطالعات مختلف بر مبنای مدل تصادفی نشان داد گیاه رازک باعث بهبود علائم وازموتور یائسگی می‌شود و تعداد و شدت دوره‌های گرگرفتگی و تعریق شبانه را کاهش می‌دهد (05/0>p). نتیجه‌گیری: گیاه رازک می‌تواند به عنوان یک درمان جایگزین مناسب در بهبود علائم وازوموتور یائسگی در نظر گرفته شود.