تاثیر ماساژ پشت بر شدت درد مرحله اول زایمان زنان نخست زا - زهره عباسی; زهرا عابدیان; علیرضا فدایی; حبیب ا... اسماعیلی (Mashhad University of Medical Sciences, 2008)
مقدمه: درد زایمان یکی از شدیدترین شدیدترین دردها در انسان است که همراه با عوارض جسمی و روانی زیـادی بـرای مـادر و جنین می باشد. یکی از قدیمی ترین روشهای غیر داروئی کاهش درد زایمان، زایمان، ماسـاژ اسـت. ایـن مطالعـه بـا هـدف تعیین تاثیر ماساژ پشت بر شدت درد مرحله زایمان زنان نخست زا مراجعه کننده به زایشگاه زایشگاه بنت الهـدی بجنـورد بجنـورد در سال 1384 انجام گردید. روش کار: در این کار آزمایی بالینی یک سو کور (روش مداخله برای تمام واحد های پـژ وهـش توسـط پژوهـشگر پژوهـشگر انجام شده و در انتهای کار اندازه گیری شدت درد توسط کمک پژوهشگری پژوهشگری که نسبت به گروه بی اطـلاع بـود انـدازه انـدازه گیری می گردید)، 62 زن نخست زا، با سن حاملگی 42-37 هفته کامل، تک قلو، با نمایش قله سر و زایمان طبیعـی بـه روش مبتنی بر هدف انتخاب و سپس به صورت تصادفی (یک روز در میان) در دو گروه ماسـاژ پـشت و مراقبتهـای مراقبتهـای معمول قرار گرفتند. گروه ماساژ (32 نفر) 30 دقیقه ماساژ منظم ، محکم و یکنواخت یکنواخت در ناحیه پشت بـه روش افلـوراج افلـوراج (سر خوردن و لغزاندن لغزاندن دست) در هر یک از فاز های زایمانی زایمانی دریافت نمودند. گروه کنترل (30 نفر) مراقبتهای معمـول پرستاری را به مدت 30 دقیقه در هر فاز توسط پژوهشگردریافت می نمودند. شدت درد قبـل و بلافاصـله بلافاصـله بعـد از 30 دقیقه مداخله در سه فاز نهفته (3-4 سانتی متر)، فاز فعال (5-7 سانتی متری) و فاز انتقالی انتقالی (8-10 سانتی متـر) در دو گروه توسط مقیاس تطابق دیداری درد اندازه گیری گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها از نـرم افـزار آمـاری SPSS و آزمونهای آزمونهای تی، کای دو و آزمون خطی استفاده استفاده گردید. نتایج: مقایسه میانگین میانگین شدت درد در دو گروه بلافاصله بلافاصله بعد از انجام مداخله در سه فـاز زایمـانی اخـتلاف معنـی دار آماری داشت (p