Uzależnienie od tytoniu a motywacja do zerwania z nałogiem - badanie sondażowe palących studentów z wrocławskich uczelni wyższych = Uzależnienie od tytoniu a motywacja do zerwania z nałogiem - badanie sondażowe palących studentów z wrocławskich uczelni wyższych - Rafał Czyż; Beata Kowalczyk; Izabela Górniak (Kazimierz Wielki University, 2017)
Czyż Rafał, Kowalczyk Beata, Górniak Izabela. Uzależnienie od tytoniu a motywacja do zerwania z nałogiem - badanie sondażowe palących studentów z wrocławskich uczelni wyższych = Uzależnienie od tytoniu a motywacja do zerwania z nałogiem - badanie sondażowe palących studentów z wrocławskich uczelni wyższych. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(11):341-351. eISSN 2391-8306. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.168086 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/4007       The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Part B item 755 (23.12.2015). 755 Journal of Education, Health and Sport eISSN 2391-8306 7 © The Author (s) 2016; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 01.11.2016. Revised 12.11.2016. Accepted: 23.11.2016.       Uzależnienie od tytoniu a motywacja do zerwania z nałogiem - badanie sondażowe palących studentów z wrocławskich uczelni wyższych   Rafał Czyż1, Beata Kowalczyk2, Izabela Górniak2   1 Katedra Medycyny Ratunkowej Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu 2 Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu       Abstrakt Efektywne sposoby zapobiegania i leczenia uzależnienia od tytoniu wymagają poznania okoliczności rozwoju nałogu tytoniowego. Celem niniejszego badania była ocena stopnia uzależnienia od nikotyny oraz analiza poziomu motywacji do rzucenia nałogu palenia wśród dwóch grup studentów: palących regularnie i nieregularnie. W badaniu wzięło udział 106 studentów z wrocławskich uczelni wyższych w wieku 22,8±2,5 lat. Anonimowa ankieta składała się z 17 pytań w części autorskiej oraz zawierała dwa standaryzowane kwestionariusze: uzależnienia od nikotyny według Fagerströma oraz motywacji do zaprzestania palenia według Schneider. Regularni palacze swojego pierwszego papierosa zapalili w młodszym wieku, aniżeli osoby palące nieregularnie (14,4 ± 3,4 lat vs. 16 ± 2,2 lat). Podobna zależność istnieje pod względem wieku wypalenia całego papierosa: 15,6 ± 2,9 lat vs. 16,4 ± 2 lat. Największy odsetek palaczy w obu podgrupach został pierwszym papierosem poczęstowany (71% i 88%), a dominującym motywem była ciekawość. Oceniając poziom uzależnienia i motywacji do rzucenia palenia wykazano, że w obu grupach większość palaczy zostało zakwalifikowanych do grupy o niskim poziomie uzależnienia od nikotyny (66% i 90%) oraz grupy o wysokiej motywacji do rzucenia palenia tytoniu (48% i 56%). Nałogowe palenie tytoniu przez studentów, nawet uczelni medycznych, jest zjawiskiem powszechnym. Pozytywnym aspektem jest fakt, iż młodzi ludzie podejmują próby walki z uzależnieniem i wykazują silną motywację do rzucenia nałogu. Nałóg palenia tytoniu jest procesem złożonym, dlatego też celowe wydaje się prowadzenie dalszych, systematycznych badań społecznych, które będą wpływać na jakość wprowadzanych programów profilaktycznych i zdrowotnych.   Słowa kluczowe: Palenie tytoniu, studenci, rzucanie palenia, początek palenia       Tobacco addiction and motivation for quitting smoking - survey study of Wroclaw colleges smoking students   Abstract Projecting efficient measures to prevent taking up smoking and facilitate giving it up need to be grounded on solid understanding of circumstances accompanying the beginning and the development of addiction. The aim of this study was an assessment of the nicotine addiction and analysis of the motivation level for quitting smoking among two students group: smoking regularly and irregularly. In examination took part 106 students from Wroclaw colleges aged 22.8 ± 2.5 years. Anonymous survey comprised of 17 questions author's part and entered two standardized questionnaires: nicotine addictions according to Fagerström and motivation for quitting smoking according to Schneider. Regular smokers switched their first cigarette in a younger age than smoking irregularly person (14.4±3.4 vs. 16±2.2). The similar relation exists in terms of smoking the entire cigarette age: 15.6±2.9 vs. 16.4±2. The largest percentage of smokers in both groups was offered the first cigarette (71% and 88%) and a curiosity was a dominating motive. Assessing the level of the addiction and motivation for quitting they demonstrated, that majority of smokers in both groups, stayed categorised to the group of low addiction level to nicotine (66% and 90%) and group of high motivation for quitting smoking (48% and 56%). Compulsive smoking by students, even of medical colleges, it's a general occurrence. It's a positive aspect that in spite of being deep in addiction young people are making attempts of fight against it and they are demonstrating strong motivation for quitting smoking. Tobacco smoking is a complex phenomenon, therefore conducting further, systematic social examinations which will influence on quality of implemented preventive and health programs seems intentional.   Key words: Tobacco Smoking, Students, smoking quitting, smoking onset