Geneza oraz podstawy ideologiczne, organizacyjne i sportowe I Ogólnopolskiej Spartakiady Młodzieży w 1969 roku - Arkadiusz Płomiński; Daniel Bakota (Jan Długosz University in Częstochowa, 2019)
Finały I Ogólnopolskiej Spartakiady Młodzieży (OSM) zostały zorganizowane w 1969 r. na obszarze województw wrocławskiego i poznańskiego. W eliminacjach do I OSM udział wzięło kilka milionów młodych sportowców, którzy rywalizowali podczas spartakiad szkolnych, dzielnicowych, gromadzkich, miejskich, rejonowych, powiatowych i wojewódzkich. Finały I OSM przeprowadzono w 21 dyscyplinach sportowych: boks, akrobatyka sportowa, gimnastyka sportowa, judo, kajakarstwo, kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, koszykówka mężczyzn i kobiet, lekkoatletyka, łucznictwo, piłka nożna, piłka ręczna mężczyzn i kobiet, piłka siatkowa mężczyzn i kobiet, pływanie, podnoszenie ciężarów, strzelectwo, szermierka, tenis ziemny, wioślarstwo, zapasy w stylu klasycznym i wolnym oraz żeglarstwo.