Anketiranje kot tehnika zbiranja podatkov v zdravstveni negi: preizkušanje anketnega vprašalnika - Irma Urh (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2003)
Anketa je postopek zbiranja podatkov v metodologiji raziskovalnega dela oziroma standardizirano statistično opazovanje vzorca ciljne populacije, ki je preučevana. Vir informacij je anketiranec, katerega sodelovanje v anketi je prostovoljno. Primerna vsebinska oblikovanost anketnega vprašalnika je prvi in nujni pogoj, da z njim raziskovalec zbere podatke, ki jih potrebuje. To je pogoj, ki usmerja pozornost dela v problematiko strokovne presoje osnutka oziroma poskusne verzije anketnega vprašalnika s vsebinske in formalne plati ter praktičnega preizkušanja pred uporabo v raziskavi. Postopek preverjanja anketnega vprašalnika je sklenjen z redigiranjem oziroma pregledom, preverjanjem in urejanjem odgovorov po opravljenem anketiranju kot postopku dokončne potrditve (ne)učinkovitosti in (ne)uspešnosti predhodnega dela, povezanega z operativnim načrtovanjem in oblikovanjem anketnega vprašalnika.