IMPLICAREA RENALĂ ÎN SEPSISUL SEVER ŞI ÎN ŞOCUL SEPTIC LA SUGAR ŞI COPILUL MIC - Mihaela Bălgrădean; Anca Lupu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Deşi mortalitatea prin sepsis a scăzut în ultimii ani, şocul septic rămâne o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate la copilul sub vârsta de cinci ani. Rinichiul este implicat şi constant afectat în această patologie, infecţiile bacteriene reprezentând o cauză frecventă de îmbolnăvire. Insufi cienţa renală acută poate fi principala manifestare a bolii şi o problemă terapeutică majoră. Autorii prezintă implicarea renală în meningococemie şi în sindromul hemolitic uremic cauzat de E coli O157:H7 şi de pneumococ, boli ce necesită abordare diagnostică şi terapeutică specifi că.