Sytuacja młodzieży kończącej szkoły wyższe na polskim rynku pracy - Adam Kubów; Katarzyna Sipurzyńska-Rudnicka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
Zasadniczym przedmiotem opracowania jest sytuacja absolwentów szkół wyższych na rynku oraz doświadczenia zawodowe młodzieży kończącej szkoły wyższe. Podjęcie tej problematyki miało na celu zwrócenie uwagi na skutki dynamicznego rozwoju szkolnictwa wyższego w Polsce po roku 1989 dla rynku pracy. W realizacji opracowania wykorzystano wyniki dotychczasowych badań tej problematyki, znaczny zbiór danych zebranych przez statystykę publiczną oraz wyniki własnych badań empirycznych przeprowadzonych metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki ankiety audytoryjnej. Badaniami ankietowymi objęto studentów wybranych szkół wyższych Wrocławia, Opola i Katowic. Z przeprowadzonych analiz wynika, że dynamiczny rozwój szkolnictwa wyższego w Polsce po roku 1989 doprowadził do gwałtownego wzrostu podaży absolwentów, a w konsekwencji do trudności ze znalezieniem stabilnej i dobrze płatnej pracy czy też podejmowania przez nich pracy niewymagającej wykształcenia wyższego. Przejawy nasycenia gospodarki kadrami z wyższym wykształceniem mogą stanowić istotne uwarunkowanie dla postaw i zachowań reprezentowanych na rynku pracy przez młodzież kończącą szkoły wyższe. Wyniki badań empirycznych wskazują, że studenci dysponują już praktycznym doświadczeniem zawodowym oraz orientują się w realiach rynku pracy i są gotowi po ukończeniu studiów podjąć pracę także w zawodach niewymagających wyższego wykształcenia, kierując się m.in. charakterem pracy i wysokością wynagrodzenia.