Sedanter kadınlarda teakwondo antrenmanının öz kontrol, yaşam kalitesi ve öz savunma düzeylerine etkisi - Coskun Yilmaz; Serhat Erail; Cemalettin Budak; Tugba Demiroglu (Ozlem Book Center, 2024)
Mevcut literatürde, kadınlara uygulanan taekwondo antrenmanı ile ilgili olarak genel olarak fizyolojik ve performans verilerinin karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, sedanter kadınlarda Tekvando antrenmanının öz kontrol, yaşam kalitesi ve öz savunma yetenekleri üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından ve gerçek deneysel modellerden deneysel desenlerden biri olan ön test-son test kontrol gruplu model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya egzersiz grubu (EG) ve kontrol grubu (CG) olmak üzere toplam 40 kadın dahil edilmiştir. Çalışma programı, altı hafta boyunca, haftada üç gün, her seans 60 dakika süren Taekwondo kyorugi (temel ve birleşik duruşlar) egzersizleri yapan katılımcılardan oluşmaktadır. Araştırmada yedi sorudan oluşan kişisel bilgi formu, yaşam kalitesi ölçeği, çok boyutlu kısa öz kontrol ölçeği ve son olarak kadınlara yönelik fiziksel öz savunma ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan kız öğrenciler eğitim grubunda tüm ölçeklerin alt boyutlarında artışlar göstermiştir. Ayrıca kadınlar için yaşam kalitesi alt boyutları, çok boyutlu kısa öz kontrol ölçeğinin başlangıç ​​alt boyutu ve fiziksel kendini savunma ölçeğinin tehlikeli fiziksel saldırı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Kontrol grubunda ise yaşam kalitesi ölçeğinin ruh sağlığı alt boyutunda, çok boyutlu kısa öz kontrol ölçeğinin her iki alt boyutunda ve basit fiziksel saldırı alt boyutunda anlamlı düşüşler gözlendi. Sonuç olarak altı haftalık taekwondo eğitiminin sedanter kadınların özdenetim, yaşam kalitesi ve kendini savunma becerileri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir.