Sistemik hastalıkların ortodontik tedaviye etkileri - İlken Kocadereli; Seden Akan (Cumhuriyet University, 2011)
Orthodontic therapy is not only performed on healty patients but also on medically compromised patients. Patients' siystemic conditions can sometimes indicate compromising factors that should be taken into consideration in the orthodontic treatment plan. With earlier diagnose, a better medical care and noninvasive, spesific orthodontic procedures these patients can proceed a more life quality. Orthodontist should be aware of the oral symptoms of common medical conditions in order to early diagnose and prevent the potential risks and should consult the patient to the medical specialist. This rewiev discusses most common medical problems and focusses on the special considerations to be taken into account when planning orthodontic treatment of patients who have systemic diseases.   ÖZET Ortodontik tedavi yalnızca sağlıklı hastalara değil tıbbi sorunu bulunan hastalara da uygulanmaktadır. Bazen hastaların sistemik durumları ortodontik tedavi planında göz önünde bulundurulması gereken tehlikeli faktörleri gösterebilmektedir. Erken teşhis, iyi bir tıbbi bakım ve invasiv olmayan özel ortodontik yaklaşımlarla bu hastalar daha kaliteli bir hayat sürebilmektedir. Ortodontistler erken teşhis ve potansiyel risklerden korunmak için sık rastlanan sistemik hastalıkların oral semptomlarını bilmeli ve hasta konuda uzman bir hekimle konsülte edilmelidir. Bu derleme en sık rastlanan medikal problemleri ve sistemik rahatsızlığı bulunan bireylerde ortodontik tedavi planı yapılırken göz önünde tutulması gereken özel durumları tartışmaktadır. Anahtar kelimeler: ortodonti, sistemik hastalıklar, diabetes mellitus, infektif endokardit, romatoid artrit.