Pradedantieji sprinteriai greičiau bėga basomis nei su bateliais - Aleksas Stanislovaitis; Kristina Bradauskienė; Edita Lingytė; Jūratė Kudirkaitė; Albertas Skurvydas (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - palyginti pradedančiųjų ir treniruotų jaunųjų sprinterių bėgimo žingsnio parametrus bei sportinį rezultatą. Buvo tirti: pradinio rengimo trumpųjų nuotolių bėgikai vaikai (V) (n = 22; amžiaus vidurkis 12,33 ± 0,47 m., ūgis 159 ± 12 cm, svoris 47,71 ± 11,71 kg) ir jauniai sprinteriai (S) (n = 8; amžiaus vidurkis 18 ± 0,74 m., ūgis 175 ± 1,71 cm ir svoris 61,25 ± 3,50 kg). Tiriant registruota: žingsnio dažnis (žings. / s), žingsnio ilgis (m), 15 m bėgimo trukmė iš aukšto starto ir įsigreitėjus (s). Tyrimas atliktas sportininkui bėgant su sunkmena (su 304 g svorio sportiniais bateliais) ir be jos (basomis). Rezultatai parodė, kad 15 m bėgimo iš aukšto starto trukmė bėgant su bateliais ir basomis, nesiskiria nei V grupės, nei S grupių tiriamųjų (p > 0,05). Bėgant 15 minučių įsigreitėjus basomis V grupės sportininkų judesių dažnis buvo didesnis, žingsnio ilgis ir atremties trukmė, kaip ir bėgimo, trumpesnė nei bėgant su bateliais (p < 0,05). S grupės bėgimo kinematiniai parametrai nepriklausė nuo to, ar bėgama basomis, ar su bateliais. Raktažodžiai: žingsnių dažnis, žingsnių ilgis, atremties trukmė, adaptacija.