Particularități clinico-evolutive ale sindromului Goodpasture - Maria Feghiu; Ludmila Panfil; Ion Garştea; Olesea Culin; Liubovi Pisov; Elizaveta Gorobeț; Ludmila Margine; Ion Ţîbîrnă; Svetlana Chişlaru (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Se prezintă cazul pacientei în vârstă de 79 de ani, la care maladia a debutat cu tuse și hemoptizii persistente, ulterior asociate cu dispnee, febră, frisoane, slăbiciune generală marcată. Cu diagnosticul de pneumonie comunitară bilaterală, anemie fierodeficitară gradul III, a primit tratamente cu antibiotice și preparate de fier, în condiții de staționar și ambulator, însă fără eficacitate. Cu agravarea stării generale a fost internată de urgență în clinica spitalului "Sf. Arh. Mihail",. În baza analizei evoluției bolii și datelor paraclinice anterioare și efectuate în clinică s-a stabilit diagnosticul clinic de sindrom Goodpasture și revizuit tratamentul, însă fără succes din cauza duratei scurte de tratament. Modificările morfopatologice din pulmoni și rinichi au confirmat diagnosticul de sindrom Goodpasture post-mortem. Particularitatea cazului constă în depistarea unei vasculite rar întâlnite și necesitatea de a nu omite sindromul Goodpasture din diagnosticul diferențial al hemoragiilor pulmonare.