بررسی عوامل خطر سرطان پستان در زنان استان گلستان: یک مطالعه مورد شاهدی - سیما بشارت; محمدرضا مطیع; مهسا بشارت; غلامرضا روشندل (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: سرطان پستان شایع‌ترین سرطان زنان (بدون درنظر‌گرفتن سرطان پوست) در دنیا است. شیوع آن سالانه 2 % افزایش می‌یابد. شناسایی عوامل خطر قابل تغییر در این سرطان در مطالعات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل خطر سرطان پستان در زنان استان گلستان بود.   روش کار: در این مطالعه مورد شاهدی تمام موارد سرطان پستان ثبت شده در سیستم ثبت سرطان استان گلستان در سال‌های 1383 تا 1385و همسایگان با رده سنی مشابه از نظر عواملی مانند سن ازدواج، سن قاعدگی، سن حاملگی، مدت شیردهی و سایر عوامل فردی بررسی شدند (134مورد و133 شاهد ) . داده‌ها با مصاحبه بر اساس پرسش‌نامه تهیه شده جمع‌آوری شد. داده‌ها با آزمون تی مستقل و مجذور کای به کمک نرم افزارSPSS (نسخه 13) تحلیل شد.   یافته‌ها: در افراد با سن ازدواج زیر 29/19 سال شانس ابتلا به سرطان پستان 76/0 برابر، در سن قاعدگی زیر 37/13 شانس ابتلا 3/1، در افراد با سن یائسگی زیر 6/46 سال شانس سرطان پستان91/2برابر (021/0p=)، در سن حاملگی کمتر از 51/20 سال شانس ابتلا به سرطان پستان 87/0 برابر، در شیردهی بیش از 35/64 ماه شانس سرطان پستان 73/0 برابر، در افراد مجرد 33/1 برابر و در تحصیلات زیر دیپلم 2/1 برابر بود. در افراد دارای سابقه سرطان در فامیل درجه اول و دوم به ترتیب شانس ابتلا 53/0 و 67/0 برابر بود.   نتیجه گیری: ارتباط معنادار بین متغیرهای مورد بررسی (به‌جز سن یائسگی) و شانس ابتلاء به سرطان پستان وجود ندارد. پیشنهاد می‌شود مطالعات هم‌گروهی وسیع‌تری در این زمینه انجام شود.