EMBOLIA PULMONARĂ: PARTICULARITĂȚILE ECOCARDIOGRAFICE ÎN FAZA ACUTĂ ȘI MONITORIZAREA LA DISTANȚA - CUZOR Tatiana; DIACONU Nadejda (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Tromboembolismul pulmonar (TEP) rămâne o boală fatală subdiagnosticată la nivelul unității de urgență care sugerează necesitatea unor abordări alternative noninvazive de diagnostic rapid. Rolul ecocardiografiei transtoracale (ETT) în embolia pulmonară acută rămâne incomplet definit. Din 80 de pacienți incluși in studiu cu diagnosticului preventiv de TEP 68 (85 %) au fost supuși examinării ETT în primele 24-48 de ore de spitalizare. Analiza ETT a stabilit semne de HTP: severă ( PSAP ≥55mmHg ) la 39 pts ( 57,3 %), moderată (PSAP ≥35-<55mmHg) la 25 pts ( 36,7%); ușoară (PSAP <35mmHg) la 4 pts (5,9%). Dilatarea VD>35mm, ariei AD>18,0cm2, hipokinezia peretelui liber al VD, reducerea indexul TAPSE<16,0mm, creșterea vitezei jetului de regurgitare tricuspidiană >2,8m/sec, diminuarea indexului S'm tisular a VD <9,5cm/sec, raportul TAPSE/PASP <0,4 și combinaţii ale acestora au demonstrat o superioritate în predicția rezultatului advers în TEP acută cu risc înalt și intermediar. Acest articol face parte din rezultatele studiului din cadrul proiectului de stat cu cifrul 20.80009.8007.28.