Okul çağındaki Türk çocuklarında diş erozyonu görülme sıklığı ve sosyoekonomik faktörlerle ilişkisi - Nimet Ünlü; Said Karabekiroğlu; Zehra İleri; Sevgi Şener (Selçuk University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ergenlerde diş erozyonu görülme sıklığını incelemek ve sosyoekonomik faktörler ile ilişkisini değerlendirmekti. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran 188 (14-16 yaş arasındaki) ergen üzerinde gerçekleştirildi. Bireylerin üst kesici dişlerinin bukkal ve palatinal yüzeyleri, daimi birinci büyük azı dişlerinin okluzal yüzeyleri deneyimli bir araştırmacı tarafından O' Brien indeksine gore değerlendirildi. Bireylerden yaş, cinsiyet, ortalama gelir düzeyi anne-baba eğitim düzeyi konularında sorular içeren anket formunu doldurmaları istendi. İstatistik analiz için Chi-square testi kullanıldı. Bulgular: Bireylerde erozyon görülme sıklığı %17.5 (n=33) olarak bulundu. Eroziv alanların sadece mine seviyesinde olduğu tespit edildi. Daimi birinci büyük azı dişlerin okluzal yüzeyi en çok etkilenen yüzey (%7.57) olarak bulunurken, bunu üst kesici dişlerin palatal (%2.59) ve bukkal yüzeylerinin (%1.46) takip ettiği görüldü. Diş erozyonu ve yaş, cinsiyet, sosyoekonomik faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (P > 0,05). Sonuç: Diş erozyonu ve yaş, cinsiyet, sosyoekonomik faktörler arasında ilişki tespit edilmedi. Türkiyede ergenler arasında diş erozyonunun henüz ciddi seviyede olmayan bir problem olduğu söylenebilir.