Wybrane przemiany społeczne w ponowoczesnym świecie - implikacje dla edukacji i stylu życia seniorów - Włodzimierz Olszewski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2017)
Dynamiczne zmiany zachodzące w otoczeniu seniorów w Polsce powodują, że ponowoczesny - (neo)liberalny model życia zderza się z tradycyjnym stylem, a nawet często go podważa. Zasadniczym podmiotem rozważań podjętych w artykule jest jednostka, doświadczająca życia w ponowoczesności i mająca często kłopoty z odczytywaniem ideologii oraz obroną "nienowoczesnych" wartości. Warto zwrócić uwagę, że (neo)liberalizm czyni odpowiedzialną, jak nigdy dotąd, za rozwój osobowy samą jednostkę i dlatego tak ważna jest całożyciowa edukacja. Celem przygotowywanej publikacji jest próba wskazania wybranych przemian społecznych w ponowoczesnym świecie i ich wpływ na odkrywanie nowych/starych przestrzeni edukacyjnych oraz zaprezentowania ich znaczenia dla edukacji wertykalnej. Prezentowana treść nawiązuje także do form aktywności wolnoczasowej, wskazując na nowe ich możliwości dla szybko rosnącej populacji seniorów.