L'experiència del projecte MicroMón a Catalunya, un cas de ciència ciutadana. - Montserrat Llagostera Casas; Susana Campoy Sánchez; Silvia Lope Pastor (Universitat Autònoma de Barcelona, 2019)
Es presenta l'experiència de la implementació del projecte MicroMón a Catalunya. Es tracta d'una proposta de proveïment participatiu (crowdsourcing) que adopta una estratègia d'aprenentatge servei (ApS) que apropa la cultura científica i fomenta la vocació investigadora d'alumnes de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, alhora que contribueix a millorar la informació i la consciència ciutadana envers a la greu amenaça que representa, per a la salut pública mundial, la manca creixent d'antibiòtics efectius pel tractament de malalties infeccioses. En el projecte, estudiants de diferents graus del àmbit de les Biociències i de la Salut, acompanyats per professorat universitari especialista en Microbiologia, porten a les aules d'instituts i escoles un projecte de recerca real en el que es recullen i es sembren mostres de sòl en condicions estèrils per cercar, dins la diversitat bacteriana de la mostra, bacteris productors d'antibiòtics. En el present article s'analitzen també les respostes a qüestionaris dels diferents actors involucrats en el projecte així com les observacions realitzades durant les sessions de treball per avaluar el funcionament d'aquesta prova pilot.