عوامل موثر بر ماندگاری فرهنگ اوقات فراغت ورزشی سالمندان در پی شیوع ویروس کویید-19 - سید محمد مهدی امیری; لیلا جمشیدیان; احمد ترک فر; حمید آروین (Sport Sciences Research Institute, 2021)
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ماندگاری فرهنگ اوقات‌فراغت ورزشی سالمندان در پی شیوع ویروس کویید-19 اجرا گردید. روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی-کمی) بود که بخش کیفی آن به صورت تحلیل مضامین انجام گردید. جامعة آماری در بخش کیفی شامل افراد آگاه به موضوع پژوهش بودند که بر حسب انتخاب هدفمند، تعداد 15 نفر به عنوان نمونه مشخص گردیدند. همچنین جامعة آماری در بخش کمی شامل سالمندان فعال در حوزه اوقات‌فراغت ورزشی در شهر شیراز بودند که در دوران شیوع ویروس کویید-19 فعالیت‌های تفریحی ورزشی خود را لغو کرده بودند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه‌های نیمه‌ساختارمند و پرسشنامة محقق‌ساخته‌ بود. روایی محتوایی این پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید دانشگاهی و روایی سازه آن به وسیله روش تحلیل‌عاملی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی این پرسشنامه پس از محاسبه آلفای کرونباخ میزان 87/0 مشخص گردید. در بخش کیفی جهت بررسی روایی از قابلیت باور‌پذیری، انتقال‌پذیری و تایید‌پذیری و همچنین جهت بررسی پایایی از کمیته‌های تخصصی استفاده گردید. به منظور تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از کدگذاری و روش معادلات ساختاری استفاده گردید. تمامی روند تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها در نرم افزارهای اس‌پی‌اس‌اس، پی‌ال‌اس و مکس‌کیو-دی‌ای انجام گرفت. نتایج نشان داد که عوامل شناسایی شده شامل عوامل ارتباطی، عوامل اقتصادی، عوامل انگیزشی، عوامل بهداشتی و عوامل زیرساختی بود. نتایج همچنین نشان داد که عوامل ارتباطی با تاثیر 930/0 بیشترین اهمیت را دارا می‌باشد. بهبود مسائل ارتباطی از جمله ایجاد گروه‌های اجتماعی، اطلاع‌رسانی از فعالیت‌های ورزشی جدید و بهره‌گیری از رسانه‌های جمعی، نقش مهمی در ماندگاری فرهنگ اوقات‌فراغت ورزشی سالمندان در پی شیوع ویروس کویید-19 دارد.