Turystyka rowerowa osób niepełnosprawnych - Dominik Dąbrowski; Joanna Baj-Korpak; Andrzej Soroka; Agata Pocztarska-Dec; Ewelina Niźnikowska; Filip Korpak (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Niepełnosprawność jest jednym z ważniejszych problemów współczesnego świata. Fakt ten wynika z powszechności i rozmiaru tego zjawiska. Z roku na rok wzrasta liczba osób o różnym stopniu niepełnosprawności. Jest to spowodowane procesem starzenia się społeczeństwa, jak również wzrastającą ilością zagrożeń cywilizacyjnych. Celem badań było poznanie opinii osób niepełnosprawnych na temat uczestnictwa i znaczenia w ich życiu turystyki rowerowej. Badania przeprowadzono w 2010 roku na terenach wschodniej Polski. Popularność roweru używanego do celów rekreacyjnych i turystycznych w ostatnim czasie wyraźnie wzrosła. Turystyka kolarska, spacery, wycieczki, a nawet wielodniowe wędrówki na rowerze są atrakcyjnym sposobem wypełniania wolnego czasu.