اثربخشی تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری - پریسا عارفانیان; محسن سعیدمنش; مهدیه عزیزی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف نقص در کارکردهای اجرایی همچون مهارت های تنظیم رفتار (بازداری، انتقال توجه، کنترل هیجان) و مهارت های فراشناخت (برنامه ریزی، سازماندهی مواد، نظارت، حافظه کاری، آغازگری) و ضعف در خواندن، نوشتن و ریاضیات از علائم رایج در اختلالات یادگیری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری استان یزد صورت گرفت. مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری دختر و پسر دوره دبستان در استان یزد در سال تحصیلی 99-98 بودند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و با گمارش تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر برای هر دو گروه) تقسیم شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه کارکردهای اجرایی BRIEF بود. گروه آزمایش طی 10 جلسه 20 دقیقه ای جریان مستقیم و ضعیف 1/5 میلیآمپر از طریق قرار دادن الکترود آند 5 در 5 سانت در منطقه پیشپیشانی خلفی-جانبی چپ Fz و کاتد 5 در 7 سانت و جریان یک میلیآمپر بر روی ساعد دست راست قرار گرفت. دادهها با بهره گیری از  تحلیل کواریانس یکراهه (آنکوا) و چندمتغیره (مانکوا) و آزمون مقایسه میانگینها تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نتایج نشان داد که تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر مهارت های تنظیم رفتار (بازداری، انتقال توجه، کنترل هیجان) و مهارت های فراشناخت (برنامه ریزی، سازماندهی مواد، نظارت، حافظه کاری، آغازگری) مؤثر بوده است. نتیجه گیری با توجه به یافتههای پژوهش برای بهبود کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلالات یادگیری که شامل مهارت های تنظیم رفتار و مهارت های فراشناخت میشود میتوان از تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) استفاده کرد.