ارتباط کم خونی طی بارداری و وزن هنگام تولد نوزاد - مرضیه صابری; شقایق رحمانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: کم خونی فقر آهن شایع ترین علت کم خونی زنان باردار است که در 25-۱۵ درصد بارداری ها رخ می دهد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت شیوع کم خونی فقر آهن در کشورهای در حال توسعه 56% و در کشورهای توسعه یافته 20% می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط کم خونی دوران بارداری و وزن هنگام تولد انجام شد. روش کار: در این مطالعه توصیفی تحلیلی و گذشته نگر پرونده های بهداشتی 504 مادر باردار که از سایر جهات سالم و فاقد بیماری زمینه ای بودند، بررسی شد. زنان باردار که بارداری آنان منجر به تولد نوزاد زنده ترم طی 10 سال گذشته شده بود، به روش نمونه گیری سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران با کمک چک لیست و بر اساس پرونده بیماران جمع آوری شد. چک لیست دارای دو قسمت اطلاعات فردی مادران و وزن نوزادان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای اسکوئر و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین وزن نوزادان متولد شده 467±2942 گرم بود و 130 نوزاد (8/25%) وزن تولد کمتر از 2500 گرم داشتند که از این میان 10 نوزاد (2%) وزن تولد کمتر از 1500 گرم داشتند. در طی بارداری 117 مادر (2/23%) دچار درجاتی از کم خونی بودند. 69 نفر (53 درصد) از نوزادان دارای مادران دچار کم وزنی آنمیک بودند. بین کم خونی مادر و وزن کم هنگام تولد ارتباط معناداری وجود داشت (003/0=p).  نتیجه گیری: فراوانی کم خونی در سه ماهه دوم و سوم بارداری در گروه نوزادان با وزن کمتر از 2500 گرم به طور معناداری بیشتر از مادران نوزادان با وزن طبیعی است.