IMPROVING DRAW-A-PERSON TEST RESULTS BY DEVELOPING THE BODY SCHEMA DURING PHYSICAL EDUCATION AND SPORT LESSONS FOR STUDENTS AGED 6-7 YEARS - Cristina SUNEI; Simona PETRACOVSCHI; Eugen BOTA (Cluj University Press, 2022)
Introduction: The physical education lesson in primary school can make an essential contribution to the psychomotor development of students. The purpose of this study is to highlight the progress made in the development of the Body Schema following the application of a specific intervention plan, progress verifiable in graphic form. Material and method: The target group consisted of 10 pupils (5 boys and 5 girls) aged between 6 and 7 years, pupils in the preparatory class who scored low and medium on the initial test. The experiment lasted 10 weeks, with 2 physical education lessons per week. The intervention plan included exercises and motor tracks focused on the development of the body schema. The "draw-a-person" test was applied. The scores were calculated for the Maturity Scale consisting of: Head Scale, Body Schema Scale and Clothing Scale. These scores underwent a qualitative interpretation of the differences between the initial and the final test. Results: There are visible differences of the "draw-a-person" drawings in the first and final tests of the students included in the study. The Body Schema was better integrated in the Maturity Scale, which means that the intervention program was efficient. Conclusions: Physical education and sports lessons with topics for developing the body schema were effective in recording the progress of this component. Article history: Received 2022 July 18; Revised 2022 August 29; Accepted 2022 August 29; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20. REZUMAT. Îmbunătățirea rezultatelor testului "omulețul" prin dezvoltarea schemei corporale în timpul lecțiilor de educație fizică și sport pentru elevii cu vârste 6-7 ani. Introducere: Lecția de educației fizică la clasele primare poate avea o contribuție esențială în dezvoltarea psihomotrică a elevilor. Scopul acestui studiu este de a evidenția progresul înregistrat în dezvoltarea Schemei Corporale în urma aplicării unui plan de intervenție specific, progres verificabil sub formă grafică. Material si metoda: Grupul țintă este format din 10 elevi (5 băieți și 5 fete) cu vârsta cuprinsă între 6-7 ani, elevi în clasa pregătitoare care au înregistrat scoruri mici și medii la testarea inițială. Experimentul s-a desfășurat pe parcursul a 10 săptămâni, cu 2 lecții de educație fizică pe săptămână. Planul de intervenție a cuprins exerciții și parcursuri motrice axate pe dezvoltarea schemei corporale. S-a aplicat testul "omulețul". S-au calculat scoruri pentru Scala Maturității alcătuita din: Scala Capului, Scala Schemei Corporale și Scala Îmbrăcăminte. Aceste scoruri au fost argumentate printr-o interpretare calitativă a diferențelor înregistrate intre testarea inițială și cea finală. Rezultate: Intre desenele efectuate la testarea inițială și cea finală se observă diferențe vizibile în cadrul desenului "omulețul" în cazul elevilor cuprinși în studiu. Schema Corporala este mai bine integrată în Scala Maturității, programul de intervenție fiind eficient. Concluzii: Lecțiile de educație fizică și sport cu teme de dezvoltare a schemei corporale sunt eficiente în înregistrarea progreselor acestei componente. Cuvinte cheie: psihomotricitate, schema corporală, scala maturității, exerciții, desen.