Diz osteoartritli hastalarda sıcak ve soğuk uygulamanın ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyon üzerine etkisi - Çiğdem İnan; Emine Kıyak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu araştırma diz osteoartritli hastalarda sıcak ve soğuk uygulamanın ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyona etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Ordu'da bulunan bir hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine gelen ve diz osteoartriti olan hastalarda deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma 25 sıcak, 29 soğuk ve 25 kontrol grubunda olmak üzere toplam 79 hasta üzerinde yapılmıştır. Sıcak grubundaki hastalara bir ay boyunca haftada 5 gün, günde 15 dakika sıcak uygulama, soğuk grubundakilere bir ay boyunca haftada 5 gün, günde 15 dakika soğuk uygulama yapılmış ve kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket formu, WOMAC Osteoartrit İndeksi ve VAS ağrı skalası kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki Kare, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskall Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Sıcak uygulanan, soğuk uygulanan ve kontrol grubundaki hastaların gruplar arası ön-test ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyon puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı p>0,05 bulunmuştur. Sıcak, soğuk ve kontrol grubundaki hastaların gruplar arası son-test ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyon puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur p