Фахова підготовка майбутніх вихователів до організації здоров'язбереження дітей раннього віку: методичні аспекти - Л. Гаращенко; О. Літіченко; Т. Шинкар (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2024)
Стаття присвячена методичним аспектам проблеми фахової підготовки студентів спеціальності 012 Дошкільна освіта рівня вищої освіти першого (бакалаврського) до організації фізичного виховання та здоров'язбереження дітей раннього віку. Якість фахової підготовки майбутніх педагогів визначено важливим критерієм стану і результативності сучасної системи дошкільної освіти Розглянуто основи технології фахової підготовки бакалаврів дошкільної освіти, шляхи формування інтелектуальних, практичних умінь і навичок студентів. Визначено механізми підвищення якості фахової підготовки майбутніх вихователів щодо здоров'язбережувальної діяльності у групах раннього віку. Визначено труднощі, що виникають у майбутніх вихователів під час організації фізичного виховання та здоров'язбереження саме у групах раннього віку. Пропонуються шляхи вирішення визначених у статті завдань. Визначено фактори впливу на підвищення мотивації щодо ефективності навчальної діяльності студентів у процесі підготовки до здійснення здоров'язбережувальної діяльності в групах раннього віку. Обґрунтовано важливість розвивального характеру взаємодії педагога з дітьми раннього віку під час організації фізичного виховання. Обґрунтовано необхідність формування у майбутніх вихователів розуміння здоров'язбережувальної діяльності як процесу зміцнення та формування здоров'я дітей та процесу прищеплення навичок ведення здорового способу життя. Визначено, що методичний інструментарій (лекції проблемного характеру, операційні та ділові ігри, суб'єкт-суб'єктна взаємодія, створення ситуації успіху та ін.) є важливим фактором впливу на підвищення мотивації щодо ефективності навчальної діяльності студентів.