Оцінка показників комплексної стратифікації ризиків розвитку прееклампсії в пацієнток із ретрохоріальними гематомами - M.I. Yushchenko; Yu.M. Duka (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - оцінити прогностичну цінність комплексного вивчення впливу показників ангіогенного/антиангіогенного профілю в жінок із ретрохоріальною гематомою (РХГ) І триместру, даних допплерометрії маткових артерій (МА) у стратифікації ризиків розвитку плацентарної дисфункції в цих жінок. Матеріали та методи. Проведено проспективний аналіз перебігу вагітності в 137 жінок із загрозою невиношування вагітності віком від 20 до 47 років. Жінок поділено на дві групи: І група - 60 пацієнток із РХГ, ІІ група - 77 пацієнток із загрозою переривання вагітності без гематоми. Результати. Середній вік жінок І групи становив 31,2±0,6 року, ІІ групи - 32,2±0,6 року. Гестаційний вік на момент взяття на облік дорівнював 6,1±0,55 тижня в І групі та 7,2±0,61 тижня у ІІ групі. Відмічалася пряма достовірна кореляція слабкої сили в парах: наявність РХГ та пульсаційний індекс (ПІ) у МА >95 перцентиля, РХГ і вищий рівень хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ) у І та ІІ триместрах гестації. Знижений рівень РАРР-А достовірно асоціювався з випадками прееклампсії (ПЕ) в анамнезі, підвищеним індексом маси тіла, високим рівнем ПІ в МА, у тому числі при рівнях ПІ >95 перцентиля, а також зі зниженим рівнем вільного естріолу. Достовірні зворотні кореляції спостерігалися між рівнем PLGF та показниками ПЕ в анамнезі, рівнем ПІ в МА та вмістом ХГЛ. Водночас рівень альфа-фетопротеїну в пацієнток прямо асоціювався з підвищеними рівнями ПІ в МА та ХГЛ. Встановлено, що для жінок із РХГ в І триместрі вагітності більш притаманним був ризик виникнення ранньої ПЕ, тоді як відсоток розвитку пізньої ПЕ з і/або без затримки росту плода частіше був вищим у жінок із загрозою переривання вагітності в І триместрі без формування РХГ. Висновки. Виникнення РХГ на етапі ранньої плацентації підвищує ризик розвитку плацентарної дисфункції та пов'язаних із нею акушерських ускладнень. Показники PRISCA-1, PLGF, ПІ в МА, а також розрахунок ризику розвитку ПЕ в І триместрі за допомогою калькулятора FMF слід використовувати для формування групи ризику розвитку плацента-асоційованих ускладнень. Показники ПІ в МА >99 перцентиля в І триместрі вагітності в поєднанні зі зниженням PAPP-A ˂0,45 МоМ необхідно вважати критичними. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнток. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.