Opiekun osoby starszej delegowany do Niemiec - relacja z pracodawcą i relacja z podopiecznym - Agnieszka Gerlach-Kaszyńska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2018)
W niniejszym artykule przedstawione zostały wyniki badań przeprowadzonych na małej (13 osób) grupie opiekunek osób starszych delegowanych do pracy za granicę. Celem badania było poznanie motywów do pracy w badanej grupie w odniesieniu do zatrudniającej firmy i do podopiecznego. Metodą badawczą był wywiad ustrukturalizowany oraz dodatkowe pytania badacza. Ankieta badawcza dotyczyła dwóch aspektów pracy: formalnego, związanego z warunkami pracy (kontrakt transakcyjny) oraz psychologicznego, związanego z niezapisanymi aspektami spraw (kontrakt relacyjny). Wyniki badania jakościowego zostały omówione w podziale na kolejno zadawane pytania i uzyskiwane odpowiedzi. Wyniki badanych zostały również porównane w podgrupach wyróżnionych ze względu na posiadany staż pracy oraz w podziale na część wywiadu dotyczącą relacji z firmą i relacji z podopiecznym. Rezultaty badania wskazują na tendencję do zmiany motywów do pracy opiekunów z formalnych, transakcyjnych (wysokość płacy, forma zatrudnienia, długość trwania kontraktu) na motywy relacyjne: przywiązanie do firmy i podopiecznego poprzez budowanie pozytywnych relacji. Zmiana ta w analizowanych wynikach badań odbywa się wraz z nabywaniem przez badane doświadczeń zawodowych w pracy opiekuna i przechodzi od wyraźnego zorientowania na finanse do przyzwyczajenia, przywiązania i zbudowania relacji z podopiecznym. Takie tendencje w przeprowadzonym badaniu zdają się potwierdzać obserwacje wynikające z doświadczeń zawodowych badacza i będą wymagały większego zaangażowania się w tę problematykę oraz przeprowadzenia badań podłużnych na znacznie większej grupie badanych.