ZASTAVĚNÉ PROSTŘEDÍ V POHYBOVÉ AKTIVITĚ OBYVATEL OLOMOUCE S VYUŽITÍM GEOGRAFICKÝCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ [THE BULIT ENVIRONMENT IN PHYSICAL ACTIVITY RESEARCH IN OLOMOUC USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM] - Jan Dygrýn; Josef Mitáš (Palacký University Olomouc, 2009)
Geografické informační systémy (GIS) umožňují kombinovat různé datové vrstvy zastavěného prostředí a díky tomu modelují oblasti s odlišnou mírou sídelní hustoty, konektivity, hustoty sportovních zařízení, dostupnosti služeb a rekreačních prvků. Hlavním cílem studie je analyzovat vztah mezi vybranými charakteristikami prostředí a úrovní pohybové aktivity (PA) dospělých obyvatel pomocí GIS. Výzkumný soubor tvořilo 70 náhodně vybraných obyvatel města Olomouce. Soubor byl vnitřně diferencován na základě indexu chodeckosti (spočítaném v GIS) a průměrného denního počtu kroků. Pro stanovení indexu chodeckosti, hlavního kritéria hodnocení vlivu prostředí na úroveň PA, bylo nezbytné analyzovat v software ArcGIS 9.3 vybraná data: buffer bydliště, vrstva obydlených domů, vrstva středních čar uliční sítě, vrstva využití území (land-use mix), vrstva budov s obchodním využitím a demografická data. PA účastníků byla monitorována pedometrem Yamax SW-700 v průběhu jednoho týdne. Vzhledem k vyššímu průměrnému počtu kroků u obyvatel žijících v oblastech s vysokým indexem chodeckosti předpokládáme, že zastavěné prostředí má vliv na úroveň PA. [Geographical Information Systems (GIS) combine different data layers of the built environment. GIS allow to model the area with varying degrees of residential density, connectivity, density of sports facilities, the availability of services and various recreational items. The main goal of this study is to analyze the relationship between selected environmental characteristics and level of physical activity (PA) of adult population using GIS. Dataset consisted of 70 randomly selected inhabitants of the Olomouc city. The dataset was divided into groups based on the walkability index (calculated in GIS) and average daily number of steps. To determine the walkability index, the main criteria for evaluating the impact of environment on PA level, it is necessary to analyze these data using software ArcGIS 9.3: neighborhood buffer, residential density, street network, land use mix, the layer of buildings with retail area and demographic data. Weeklong PA of participants was measured by using the Yamax SW-700 pedometer. Inhabitants with higher average number of steps live in high walkable areas. We expect that the built environment affects the level of PA.]