Fizyolojik Sarılığı Olan Yenidoğan Annelerinin Emzirme Öz Yeterliliği Ve Yetersiz Süt Algısının Belirlenmesi - Sevda Kısaoğlu; Fatma Yılmaz Kurt (Selcuk University, 2022)
Amaç: Çalışma, fizyolojik sarılığı olan ve olmayan yenidoğan annelerinin emzirme öz yeterlilik ve yetersiz süt algısının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanan araştırma, Türkiye'nin Batı bölgesinde bulunan bir Devlet Hastanesi'nde fizyolojik sarılık tanısı almış ve almamış 240 yenidoğan annesi ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri "Anne ve Bebeği Tanıtıcı Bilgi Formu", "Postpartum Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (PEÖYÖ)" ve "Yetersiz Süt Algısı Ölçeği (YSA)" ile toplandı. Verilerin analizinde Shapiro Wilk testi, t testi, Spearman korelasyon, Mann Whitney U, Kruskal Wallis analizleri ve Ki-Kare testi kullanıldı. Çalışmanın her aşamasında etik ilkelere bağlı kalındı. İstatistiksel anlamlılık p< 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Fizyolojik sarılığı olan yenidoğan annelerinin PEÖYÖ puan ortalaması 60,79±7,85, YSA ölçek puan ortalaması 42,19±7,25; fizyolojik sarılığı olmayan yenidoğan annelerinin PEÖYÖ puan ortalaması 63,96±5,75, YSA ölçek puan ortalaması 42,83±7,73 bulundu. YSA puan ortalaması ile fizyolojik sarılık olma durumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0,05), PEÖYÖ puan ortalaması ile fizyolojik sarılık olma durumu arasında istatistiksel anlamlı farklılık olduğu (p