Futbolda farklı saha zeminlerinin kas hasarı üzerine etkisi - Aydin Karabulak; Cem Sinan Aslan (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmanın amacı, futbolda farklı saha zeminlerinin kas hasarı üzerine olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya, ortalama yaşları 21,63 yıl olan 19 erkek futbolcu katılmıştır. Çim ve sentetik zeminde antrenman yaptırılan sporculardan antrenman öncesi, antrenmanın hemen sonrası, antrenmanın 24 ve 72 saat sonrası olmak üzere toplamda sekiz kez kan alınarak zemin değişkenine göre antrenmanda oluşan kas hasarı değerlendirilmiştir. Kas hasarının tespitinde, kreatin kinaz (CK), laktat dehidrogenaz (LDH), aspartat aminotransferaz (AST) ve troponin T (TnT) belirteçleri kullanılmıştır. Ölçümlerden elde edilen verilerin karşılaştırılması için Friedman ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalarda SPSS 26 programı kullanılmış ve yanılma düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, LDH, AST, CK ve TnT seviyelerinde kendi içinde hem çim hem de sentetik zeminde zaman aralıklarında anlamlı fark gözlenmiştir. Zeminler, zaman aralıkları içinde, birbirleriyle karşılaştırıldıklarında LDH'nin 24 saat sonraki değerlerinde ve TnT için antrenman öncesi ve 72 saat sonraki değerlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmişken (p<0,05), diğer zamanlar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak; çim ya da sentetik sahada yapılan antrenmanların her ikisinin de kas hasarına neden olduğunu ancak LDH, CK ve AST için sentetik zeminde yapılan antrenman sonrasında toparlanmanın çim zemine göre daha çabuk gerçekleştiği, TnT için ise çimde yapılan antrenmaların daha avantajlı olabileceğini görülmüştür.