Dependence of physical qualities on aerobic and anaerobic body productivity in women aged 25-35 - Viacheslav Miroshnichenko; Viktoriia Bohuslavska; Oksana Shvets; Ivan Hubar (H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University, 2022)
Мета дослідження: Виявити зв'язки показників функціональної підготовленості із показниками фізичної підготовленості у жінок 25-35 років. Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 392 особи жіночої статі віком 25-35 років. Функціональну підготовленість визначали за показниками анаеробної алактатної, анаеробної лактатної та аеробної продуктивності організму. Потужність аеробних процесів енергозабезпечення досліджували за показником максимального споживання кисню. Визначали показник максимального споживання кисню використавши велоергометричний варіант тесту. Поріг анаеробного обміну визначали за тестом із ступінчасто зростаючим навантаженням на велоергометрі. Для визначення ємності анаеробних лактатних процесів енергозабезпечення визначали максимальну кількість зовнішньої механічної роботи за 1 хв. Потужність анаеробних алактатних та лактатних процесів енергозабезпечення визначали за допомогою 10-секундного і 30-секундного Вінгатського анаеробного тесту. Фізичну підготовленість визначали за тестами які характеризують усі фізичні якості або їх поєднання. Результати. Серед показників аеробної продуктивності найвищий ступінь кореляції виявлено між відносним показником максимального споживання кисню та результативністю бігу на 2000 м (r=-0.6833); відносним показником порогу анаеробного обміну та результативністю бігу на 2000 м (r=-0.6003). Показники анаеробної продуктивності найбільше корелюють із силою правої і лівої кисті. Ступінь кореляції при цьому не перевищує «помітний». Висновки. Між показниками функціональної підготовленості та показниками фізичної підготовленості у жінок 25-35 років які не мали досвіду занять спортом не виявлено кореляції «високого» та «дуже високого» ступеня. За рівнем розвитку показників фізичної підготовленості не можливо зробити об'єктивні висновки про функціональну підготовленість жінок 25-35 років. На ступінь кореляції впливають методи застосовані для визначення показників фізичної та функціональної підготовленості, вік і стать досліджуваних, рівень спортивної майстерності та обраний вид рухової активності.