РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ В УМОВАХ ТРАДИЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ НА ТАКТИЧНОМУ РІВНІ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Олександр ГНИДЮК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті подано результати аналізу фізичної підготовки курсантів в умовах традиційної системи навчання на тактичному рівні військової освіти. Для дослідження стану фізичної підготовленості офіцерів-прикордонників на тактичному рівні військової освіти проведено констатувальний етап експерименту, до якого залучалися курсанти - майбутні офіцери-прикордонники. Отримання емпіричних даних дозволило зробити висновок про якість фізичної підготовки курсантів, виявити резерви та можливості освітнього процесу щодо фізичної підготовки, встановити рівень готовності науково-педагогічних працівників забезпечувати процес неперервної фізичної підготовки на рівнях військової освіти, а також визначити, як можна покращити якість професійної підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників з формування прагнення офіцерів до постійного професійного фізичного розвитку та самовдосконалення, готовності застосовувати у процесі оперативно-службової діяльності набуті прикладні і методичні знання з фізичної підготовки, прикладні рухові вміння і навички особистої безпеки, навички захисту і нападу з використанням спеціальних засобів та прийомів рукопашного бою, застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби у визначених законодавством ситуаціях під час виконання службових обов'язків. На констатувальному етапі експерименту також з'ясовано рівень фізичної витривалості, сформованість фізично-вольових властивостей курсантів, рівень загальної фізичної та спеціальної фізичної підготовленості в умовах повсякденної діяльності з охорони державного кордону, а також під час моделювання ситуацій ведення сучасного бою. Отримані результати свідчать про наявність освітніх і педагогічних резервів. Для їх реалізації необхідно обґрунтувати концептуальні основи неперервної фізичної підготовки офіцерів-прикордонників на тактичному та оперативному рівнях військової освіти.