شناسایی عوامل مؤثر در پول‌شویی در ورزش - حسن دنیایی; سید عماد حسینی; نصرالله محمدی (Sport Sciences Research Institute, 2019)
پول‌شویی یکی از فعالیت‌های غیرقانونی اقتصادی است که می‌تواند آثاری منفی بر فعالیت‌های اقتصادی به‌بار آورد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل مؤثر در پول‌شویی در ورزش است. این پژوهش با روش آمیخته انجام شد. در بخش کیفی از روش نمونه‌گیری هدفمند و تکنیک نمونه‌گیری گلوله‌برفی برای انجام مصاحبه‌های عمیق استفاده شد. درمجموع، 17 مصاحبه با خبرگان و متخصصان اجرا شدند و داده‌ها براساس رویکرد خودجوش کدگذاری شدند. در بخش کمی، براساس نتایج فاز کیفی، پرسش‌نامه‌ای تدوین شد و پس از تعیین روایی و پایایی بین نمونه‌های پژوهش توزیع شد و ازطریق تکنیک مدل‌سازی معادلات ساختاری، داده‌ها اعتبارسنجی شدند. در بخش کیفی، یافته‌ها نشان داد که مقوله‌های اصلی شامل عوامل زمینه‌ای (مسمومیت فضای اقتصادی)، عوامل ساختاری (سلامت‌نداشتن ساختار اقتصادی) و عوامل رفتاری (نبود نظارت شفاف بر امور مالی) هستند. در بخش کمی، مدل نظریِ تحلیل مسیر با شاخص نیکویی برازش محاسبه شد و براساس مفروض‌های تجربی- نظری بود. براساس میزان اثرگذاری عوامل مؤثر در پـول‌شویی که دربین آن‌ها مسمومیت فضای اقتصادی بیشترین سهم را داشت، برای پیشگیری از پول‌شویی در ورزش باید نظارت شفاف امور مالی، سلامت ساختار اقتصادی و بهبود فضای اقتصادی جریان‌های مالی حاکم در ورزش وجود داشته باشند.