Úspěšnost praktikantů na pedagogické praxi při aplikaci progresivního přístupu v obou aprobačních předmětech Student teacher ability to apply progressive intervention in both their majors during teaching practice - Zbyněk Svozil; Karel Frömel; František Chmelík (Palacky University, 2007)
V současnosti není dostatečně známo, jak problematiku reformy edukačního systému a z ní vyplývající směřování k progresivnímu pojetí vzdělávání vnímají praktikanti na pedagogických praxích. Cílem studie bylo ověřit, zda jsou studenti učitelství v rámci profesní přípravy adekvátně připravováni na aplikaci prosazovaného progresivního přístupu a do jaké míry jsou schopni jej realizovat v tělesné výchově i v druhém předmětu své studijní aprobace. Praktikanti dle instrukcí a modelových příkladů rea lizovali mezi roky 2002 a 2005 dvojice habituálních a progresivních vyučovacích jednotek, které byly bezprostředně hodnoceny pomocí standardizovaných dotazníků. Analyzováno bylo 314 dotazníků praktikantů a 4350 dotazníků žáků z vyučovacích jednotek tělesné výchovy a 152 dotazníků praktikantů a 3352 dotazníků žáků z vyučovacích jednotek jiných vyučovacích předmětů. Praktikanti celkově hodnotili pozitivněji progresivní vyučovací jednotky než habituální v tělesné výchově (p <0,001) i v jiných vyučovacích předmětech (p < 0,001). Více než polovina praktikantů (57 %) byla schopna zvýšit roli žáka v edukačním procesu v obou aprobačních předmětech. V dalších studiích bude třeba ověřit příčiny toho, proč je velká část praktikantů schopna progresivní intervencí zvýšit roli žáka v edukačním procesu a zvýšit žákovské hodnocení vyučovacích jednotek pouze v jednom z předmětů své aprobace. It has not been identified yet how prospective teachers perceive the reform of the education system and progressive teaching approaches. The aim of the study was to assess whether students of teaching are adequately prepared to apply the proposed approaches and to what extent they are able to carry them out in physical education and the other majors they study. During their teaching practice in 2002-2005, these students of teaching carried out two types of lessons (habitual and progressive) that were assessed with standardized questionnaires immediately upon the end of the lessons. We analyzed 314 questionnaires completed by students of teaching and 4350 questionnaires completed by pupils in physical education lessons; and 152 questionnaires completed by students of teaching and 3352 completed by pupils in other subjects. The students of teaching have assessed more positively the progressive lessons of physical education than the habitual ones (p < 0.001) as they also did in other subjects (p < 0.001). More than half of the students of teaching were able to increase the students' role in the lessons in both subjects they taught.