FACTORS INFLUENCING BASKETBALL SHOOTING - Sándor VIZI; István BALOGA (Cluj University Press, 2019)
In this study, we tried to summarize the evolution of shooting in basketball, emphasizing all factors that have a special and direct influence on the player's shot. Through the decades, the basketball evolved continuously reaching another level of performance, being more and more refined by the coaches and by the new circumstances. Modern basketball implies different types of shooting the ball, all of them improved by the necessity of trying to score in any circumstances and avoiding a better and better defense. The game of basketball offers many possibilities to score because is a sportive discipline with a large repertory that can be increased every day by adding new technics and abilities to place the ball inside the basket. The shooting ability is influenced by many factors and between them; the most important are the constant training in order to reach performance and the psychosocial factors. The momentarily athletic performance of the player will be given by such factors like training level, fatigue, recovery after effort, motivation, concentration, but the sportive value of a player is a constant that remains almost the same during the entire career. The value varies only a little, while the athletic performance of the player can reach different levels, depending also on the factors described above. One of the most important assets for a basketball player is the coordination of the body and mind, defined as the minimum effort made in order to obtain the easiest and almost perfect shot to the basket. REZUMAT. Factori care influențează aruncarea la coș în jocul de baschet. În această lucrare am încercat să trecem în revistă evoluția aruncării în baschet, punând accentul pe toți factorii care au avut o influență directă și specială asupra jucătorului. De-a lungul ultimilor zeci de ani, baschetul a evoluat în mod continuu ajungând la un alt nivel de performanță, fiind tot mai mult și mai mult rafinat de către antrenori din cauza noilor circumstanțe de joc. Jocul de baschet modern implică diferite tipuri de aruncare, toate fiind îmbunătățite permanent din necesitatea evidentă de a evita o tot mai bună apărare. Cel mai important aspect este că baschetul oferă multe posibilități de a înscrie pentru că este o disciplină sportiva cu un repertoriu foarte mare, care poate fi îmbunătățit în fiecare zi prin adăugarea de noi tehnici si abilități. Abilitățile de aruncare sunt influențate de mulți factori, printre aceștia, cei mai de seamă fiind antrenamentul constant pentru a atinge performanța și factorii psiho-sociali. Pregătirea de moment a unui jucător va fi data de către anumiți factori precum ar fi: nivelul antrenamentului, oboseala, recuperarea după efort, motivația, concentrarea, dar valoarea sportiva a jucătorului este un lucru constant care se menține de-a lungul întregii cariere. Valoarea ei variază foarte puțin, în vreme ce forma sportiva poate atinge diferite nivele, în funcție si de factorii enumerați mai sus. Cel mai important lucru pentru un jucător este coordonarea dintre corp și minte, definită foarte succint ca fiind efortul minim realizat de către aceasta pentru a obține cea mai ușoară și aproape de perfecțiune aruncare la coș posibilă. Cuvinte cheie: jocul de baschet, tipuri de aruncare, evoluția jocului de baschet, forma sportive.