Hyvinvointiteknologioiden hyödyntäminen, koettu tärkeys, tulevaisuuden suunnitelmat ja tiedontarpeet: poikittaistutkimus Etelä-Pohjanmaan hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalan organisaatioille - Merja Hoffrén-Mikkola (Finnish Social and Health Informatics Association, 2024)
Hyvinvointiteknologian hyödyntämisen koetaan olevan tärkeää sosiaali- ja terveyspalveluissa hoidon laadun ja kustannustehokkuuden parantamiseksi. Pohjoismaista saadut kokemukset osoittavat kuitenkin teknologian laajamittaisessa käyttöönotossa olevan vaikeuksia ja teknologioiden leviämisen olevan hidasta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää työntekijäaseman, organisaatiomuodon ja organisaation koon vaikutuksia hyvinvointiteknologioiden hyödyntämiseen Etelä-Pohjanmaalla toimivissa hyvinvointi-, sosiaali- ja terveyspalveluorganisaatioissa. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, onko kyseisillä tekijöillä tai hyvinvointiteknologioiden hyödyntämisellä vaikutuksia hyvinvointiteknologioiden koettuun tärkeyteen, organisaation tavoitteisiin lisätä hyvinvointiteknologioiden käyttöä lähitulevaisuudessa sekä tiedontarpeisiin hyvinvointiteknologioista. Tutkimus toteutettiin määrällisenä poikittaistutkimuksena sähköpostikyselyllä. Kyselyyn vastasi 121 henkilöä. Heistä 45 % ilmoitti hyödyntävänsä hyvinvointiteknologiaa työssään. Esihenkilöt tai yrittäjät, suuret organisaatiot ja he, jotka jo hyödynsivät hyvinvointiteknologiaa työssään, pitivät hyvinvointiteknologioiden hyödyntämistä tärkeämpänä edustamansa organisaation palveluissa kuin muut, ja arvioivat, että organisaatio tulee ottamaan käyttöön lisää hyvinvointiteknologioita lähitulevaisuudessa. Eniten kaivattiin tietoa hyvinvointiteknologioiden ominaisuuksista. Lisäksi he, jotka jo hyödynsivät hyvinvointiteknologiaa työssään, kaipasivat erityisesti tietoa myös hyvinvointiteknologioiden vaikutuksista ja vaikuttavuudesta, sekä kustannusvaikuttavuudesta. Hyvinvointiteknologioiden hyödyntämisen ja koetun tärkeyden parantamiseksi hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysaloilla on tärkeää luoda mahdollisuuksia hyvinvointiteknologioiden kokeilulle ja ottaa työntekijöitä mukaan teknologioiden käyttöönottoa koskevaan päätöksentekoon. Lisäksi organisaatioita tulee tukea tutkimalla ja levittämällä tietoa erityisesti hyvinvointiteknologioiden ominaisuuksista, vaikutuksista ja vaikuttavuudesta, sekä kustannusvaikuttavuudesta.