بررسی وضعیت کیفیت خواب در بین سالمندان شهر کرمانشاه - لیلا شیخی; بهزاد کرمی متین; جمیله چوپانی; سارا هوکری; بتول فلاح (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه و اهداف خواب از دو حالت فیزیولوژی حرکت سریع چشم و حرکت غیر سریع چشم تشکیل یافته است. اختلال خواب در سالمندان می تواند زمینه ساز عوارض متعددی مانند سقوط، افسردگی، اختلالات حافظه ای ، تحریک پذیری، خستگی، اشکال در تمرکز و دمانس شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت کیفیت خواب در بین سالمندان شهر کرمانشاه صورت گرفت. مواد و روش ها پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در بین 100 نفر از سالمندان شهر کرمانشاه در سال 1392 صورت گرفت. آزمودنی‌ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین سالمندان ساکن در خانه سالمندان مهرگان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد الگوی خواب پینزبورگ بود که به صورت مصاحبه با شرکت کنندگان تکمیل گردید. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل شد.   یافته ها میانگین سن شرکت کنندگان 7/66 با انحراف معیار 7/2 سال بود. اکثریت شرکت کنندگان (67 درصد) تحصیلات زیر دیپلم داشتند؛ نیمی از شرکت کنندگان زن و نیم دیگر مرد بودند.6/77 درصد از شرکت کنندگان متاهل و بقیه آنها مجرد، بیوه یا از همسر خود جدا شده بودند. 2/10 درصد از سالمندان سابقه بیماری های روانی  و1/4 درصد از شرکت کنندگان در سابقه مصرف مواد مخدر را گزارش کردند. بر اساس اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه، 8/39  درصد از سالمندان از نظر کیفیت خواب مشکل متوسط  و 5/24 مشکل شدید داشتند. نتیجه گیری یافته ها حاکی از شیوع بالای کیفیت نامناسب خواب در بین سالمندان می باشد که می تواند مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد، لذا شناسایی عوامل موثر بر کیفیت خواب سالمندان و طراحی مداخلات مناسب بر اساس آن عوامل در جهت بهبود کیفیت خواب سالمندان پیشنهاد می گردد.