UTILIZAREA ECOGRAFIEI CU SUBSTANŢĂ DE CONTRAST ÎN DIAGNOSTICUL REFLUXULUI VEZICO-URETERAL LA COPIL - PREZENTARE DE CAZ ŞI DATE DIN LITERATURĂ - Maria Oana Mărginean; Carmen Duicu; Vlăduţ Săsăran; Cristina Oana Mărginean; Lorena Elena Meliţ (Amaltea Medical Publishing House, 2017)
Refluxul vezico-ureteral reprezintă refluarea conţinutului vezicii urinare în ureter şi sistemul pelocaliceal cu dilatarea consecutivă a acestora. Majoritatea cazurilor de infecţie de tract urinar la copil se asociază cu reflux vezico-ureteral. Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 3 ani, cu multiple infecţii de tract urinar simptomatice în antecedente care s-a internat în clinica noastră pentru investigaţii de specialitate şi stabilirea unei conduite terapeutice adecvate. Examenul obiectiv şi analizele de laborator nu au evidenţiat elemente patologice. Ecografia abdominală nativă a fost fără modificări, în timp ce ecografia abdominală cu substanţă de contrast a evidenţiat reflux vezico-uereteral bilateral. Scintigrafia renală cu DMSA a arătat hipofuncţie renală dreaptă, de 39%, cu duplicitate a sistemului colector şi moderată dilataţie a pielonului superior şi funcţie normală a rinichiului stâng. Recomandările au constant în chimioprofilaxie pe termen lung, ecografie cu substanţă de contrast anual şi monitorizare nefrologică o dată la 6 luni. Particularitatea cazului constă în diagnosticarea unui reflux vezico-ureteral bilateral prin ecografie cu substanţă de contrast la o pacientă cu multiple infecţii de tract urinar în antecedente, la care ecografia renală nativă nu a evidenţiat modificări patologice.