Переваги методу одноетапної орхіпексії порівняно з іншими лапароскопічними втручаннями при лікуванні абдомінальної форми крипторхізму у дітей - Yu. L. Voloshyn (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Мета: покращити результати діагностики та лікування пацієнтів з абдомінальною формою крипторхізму шляхом розробки нового підходу до хірургічного лікування із застосуванням лапароскопічних технологій та методики зварювання живих м'яких тканин; порівняти результати оперативних втручань у дітей з даною патологією, проведених за допомогою різних лапароскопічних методик; проаналізувати віддалені результати ультразвукового обстеження яєчок у різних вікових групах. Пацієнти і методи. У роботі узагальнено досвід лікування 119 хворих з підозрою на абдомінальну форму крипторхізму, які знаходились на лікуванні у хірургічному відділенні Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні в період з 2000 по 2015 роки. Результати. Оперативне втручання за методикою одномоментної орхіпексії проведено 29 (24%) пацієнтам. Прооперовані за методом Fowler-Stephens І етап 43 (36%) дитини. За методом відеоасистованої орхіпексії (діагностична лапароскопія + паховий доступ) було прооперовано 23 (19,5%) дитини. Не увійшли у порівняльну характеристику методів оперативного втручання 24 (20,5%) дитини, у яких при оперативних втручаннях яєчко або не візуалізовувалося в черевній порожнині, або було виявлено гіпоплазію, аплазію чи анорхізм. Висновки. Комплексна оцінка ефективності лікування дітей з абдомінальною формою крипторхізму в групах дослідження та порівняння підтверджує, що методика одноетапної орхіпексії з використанням тканинозберігаючого високочастотного електрозварювання живих м›яких тканин дозволила значно покращити результати лікування пацієнтів із даною патологією, оскільки гіпоплазія яєчка зберігалась тільки до шестимісячного віку у двох пацієнтів (усього 29 хворих, р<0,05), а у віці після року її не було у жодного з пацієнтів. Індекс резистентності, ПСШ та КДШ відповідали нормі до однорічного віку у всіх групах пацієнтів. Дослідження ефективності хірургічного лікування хворих із черевною формою крипторхізму продемонструвало перевагу одноетапної орхіпексії.