HERNIA DIAFRAGMATICĂ DREAPTĂ - UN DIAGNOSTIC DE AVUT ÎN VEDERE - Ruxandra Darie; Raluca Maria Vlad (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Obiective. Hernia diafragmatică nu este o patologie comună. Severitatea simptomelor depinde de dimensiunea defectului. Localizarea dreaptă este foarte rară. Această afecţiune congenitală poate fi inaparentă clinic o lungă perioadă de timp. Material şi metodă. Autorii prezintă cazul unei paciente internate în Departamentul Pediatrie al Spitalului "Grigore Alexandrescu" pentru patologie respiratorie acută, diagnosticată întâmplător cu hernie diafragmatică dreaptă după vârsta de trei ani. Rezultate (prezentare de caz). Pacientă în vârstă de 3 anişi 6 luni se internează pentru tuse persistentă. Intrauterin, fusese diagnosticată cu agenezie de arc aortic. S-a născut prematur, a necesitat terapie intensivă în perioada neonatală, unul dintre diagnosticele stabilite fiind hemoragie pulmonară dreaptă. Ecografia efectuată postnatal a pus diagnosticul de anomalie de duct venos. Evoluţia clinică a fost bună, cu funcţii cardiacă şi hepatică normale, parametri auxologici normali pentru vârstă. Examenul clinic nu a evidenţiat elemente patologice, cu excepţia tusei. Radiografia toracică a descris o opacitate bine delimitată, omogenă, la nivelul lobului pulmonar drept. Ecografia abdominală a confirmat continuarea azygos a venei cave inferioare. A primit antibioticoterapie pentru pneumonie acută (7 zile) cu menţinerea neschimbată a imaginii radiologice. Tomografia computerizată toracică a evidenţiat prezenţa unei hernii diafragmatice Morgagni cu translocarea ficatului la nivel toracic. Concluzii. Hernia diafragmatică este un diagnostic dificil. Deşi afecţiune congenitală, poate fi asimptomatică o lungă perioadă de timp şi un înalt grad de suspiciune este necesar pentru diagnostic.