ROLUL ACADEMICIANULUI AȘMDM CONSTANTIN ȚÎBÎRNĂ ÎN DEZVOLTAREA CHIRURGIEI ONCOLOGICE ÎN DIVERSE LOCARIZĂRI (CAP/GÂT, TORACOABDOMINALĂ, CHIRURGIA HEPATICĂ ș.a.) - Gheorghe ȚÎBÎRNĂ; Gheorghe DUCA; Eva GUDUMAC; Consuela Norina FORNA; Viorica VARODI; Andrei ȚÎBÎRNĂ; Nicolae GLADUN; Vladimir HOTINEANU; Adrian HOTINEANU (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Ideea lucrării vine din programul științific de stat sub denumirea "Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii".Pe data 24-25 martie 2022 la Academia de Științe a Moldovei, s-a desfășurat conferința Științifică națională cu participare internațională "Chirurgia modernă personalizată la adulți și copii. Chirurgia viitorului", dedicată Membrului de onoare al AȘM, profesorului universitar, Ilustrului chirurg Constantin Țîbîrnă, fondator al chirurgiei autohtone. C. Țîbîrnă, fiind un chirurg polivalent , pe parcursul activității sale a dezvoltat chirurgia oncologică autohtonă în diverse localizări ( cap-gât, torocoabdominală, chirurgia hepatică ș.a.). Au fost analizați indicii incidenței, mortalității și prevalenții prin cancer în R. Moldova în perioada anilor 19802020.Astfel, în perioada aceasta s-a observat o creștere vădită a indicilor morbidității prin tumori maligne în R. Moldova. În 1980 au fost luați la evidență 5860 pacienți primari (149,0 la 100000 populație). Peste 30 ani, în 2020 numărul pacienților a crescut până la 9391 (264,4 la 100000 mii locuitori).Mortalitatea în această perioadă a avut o creștere stabilă. În anul 1980 au decedat 3515 bolnavi cu tumori maligne (95,0 la 100000mii populație), în anul 2020 indicii mortalității au crescut până la 4867 (136,9 la 100000 mii populație).Referitor la indicii prevalenţei trebuie de menţionat, că în anul 1980 în cancerul-Registru al Republicii Moldova au fost înregistrați 26715 pacienţi (668,3%ooo). În 2020 indicii prevalenţei s-au mărit de 2 ori - 50980 (1433,9‰oo). Acest indice ne demonstrează eficiența asistenței oncologice a colectivului Institutului Oncologic în tratamentul cancerului în Republica Moldova.Existenţa Societăţii Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO), precum şi a Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Oncologie Chirurgicală (WFSOS) confirmă recunoaşterea specialităţii de chirurgie oncologică.Anual chirurgical sunt tratați cca 7900 de pacienți. În clinica oncologică în mai mult de 65% se efectuează operații tipice. În clinicile universitare prevalează intervențiile chirurgicale largite și combinate (360 de pacienți). În activitatea sa renumitul chirurg C. Țîbîrnă a perfectionat chirurgia oncologică în regiunea torocoabdominală, la spitalul Clinic Republican (prof. N. Gladun, academician Hotineanu V. și prof. A. Hotineanu). În Clinica Oncologică a elaborat noi metode de tratament chirurgical al tumorilor local răspăndite în regiunea cap și gât (acad. Gh.Țîbîrnă și conf. univ. A. Țîbîrnă). În rezultat a propus:De a include în actualul nomenclator al Ministerului Sănătăţii - "Supraspecializarea în chirurgie oncologică", care va crea cadrul legal al funcţionării acestei specialităţi.De a organiza Societatea de Chirurgie Oncologică din R.Moldova şi catedra de chirurgie oncologică in cadrul USMF "N.Testemitanu".