Matematická přesvědčení učitelů matematiky: přehled mezinárodního výzkumu - Jana Žalská (Karolinum Press, 2013)
Tato přehledová studie slouží jako úvod do problematiky matematických přesvědčení učitelů matematiky tak, jak je studuje mezinárodní výzkum. Přináší jak teoretická východiska, tak praktické příklady jednotlivých studií, týkajících se daných jevů a konkrétních případů. Zvláště se zaměřuje na vztah mezi danými přesvědčeními a vzděláváním učitelů matematiky, na některé metodologické problémy spojenými s výzkumem a na studie poskytující typologie matematických přesvědčení učitelů. Jsou uvedeny některé relevantní výsledky z oblasti českého výzkumu a zasazeny do mezinárodního kontextu. Dále studie zmiňuje další proudy a perspektivy spojené s tématem matematických přesvědčení učitelů matematiky.