Вплив застосування комбінації Lactobacillus reuteri DSM 17938 із вітаміном D на рівень 25(ОН)D у сироватці крові дітей раннього віку - M.E. Mamenko; M.R. Romanko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Пошук оптимальних рівнів вітаміну D і підходів до сапліментації з метою забезпечення широкого спектра профілактичних ефектів для організму людини залишаються в центрі уваги фахівців усього світу. Один із перспективних напрямів - поліпшення абсорбції вітаміну D у шлунково-кишковому тракті (ШКТ) шляхом застосування пробіотиків. Мета - вивчити вплив застосування комбінації Lactobacillus reuteri DSM 17938 із вітаміном D на рівень 25(ОН)D у сироватці крові дітей раннього віку. Матеріали та методи. Загалом обстежено 56 дітей віком 1-36 місяців з ознаками порушення функціонування ШКТ. Серед них 45 дітей рандомізовано для участі в порівняльному дослідженні ефективності застосування комбінації 400 МО холекальциферолу і 108 КУО життєздатних бактерій Lactobacillus reuteri DSM 17938 (основна група - 24 дитини) та олійного розчину вітаміну D у дозі 500 МО (контрольна група - 21 дитина) протягом 12 тижнів. В усіх дітей на початку і наприкінці дослідження визначено показники кальцієво-фосфорного обміну (25(ОН)D, кальцій загальний та іонізований, фосфор неорганічний, лужна фосфатаза) та рівні загального IgE в сироватці крові, оцінено динаміку функціонального стану ШКТ. Результати. На початку дослідження медіана концентрацій 25(ОН)D у сироватці крові дітей становила 30,3 нг/мл (23,2-41,2), серед них лише у 53,3±7,4% (24/45) цей показник перевищував 30 нг/мл. Застосування комбінації вітаміну D3 з Lactobacillus reuteri DSM 17938 дало змогу досягти статистичної різниці медіани концентрації 25(OH)D через 12 тижнів порівняно з аналогічним показником на початку дослідження: 37,4 нг/мл (30,2-52,3) проти 28,3 нг/мл (20,8-42,9), р=0,000. Рівень 25(OH)D в цих дітей перевищував 20 нг/мл, з них 75,0±8,8% (18/24) мали рівень концентрації 25(OH)D понад 30 нг/мл. Використання сапліментів вітаміну D 400 МО у поєднанні з Lactobacillus reuteri протягом 12 тижнів дало змогу знизити медіану концентрації загального IgE практично вдвічі - з 64,1 МО/мл (9,2-120,0) до 31,9 МО/мл (6,4-143,6), але зі значним індивідуальним розкидом даних. Комбінація вітаміну D із Lactobacillus reuteri DSM 17938 позитивно впливала на функціональну активність ШКТ у дітей раннього віку, достовірно знижуючи частоту скарг батьків на затримку випорожнень, занепокоєння під час дефекацій у їхніх дітей. Висновки. Використання сапліментів вітаміну D3 у дозі 400 МО у поєднанні з пробіотичним штамом Lactobacillus reuteri DSM 17938 позитивно впливає на функціональний стан ШКТ дітей раннього віку та підвищує вміст 25(OH)D у сироватці крові. Ефекти застосування комбінації вітаміну D із Lactobacillus reuteri в дітей з обтяженим алергологічним анамнезом потребують подальшого вивчення. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей.