EVALUAREA ACHIZIŢIILOR STUDENŢILOR PRIN TESTE SUMATIVE - USM ADMIN (Moldova State University, 2012)
Un interes deosebit în învăţământul universitar prezintă evaluarea sumativă/cumulativă. Evaluarea sumativă identifi- că rezultatele învăţământului, materializate în competenţele achiziţionate de către studenţi. Cea mai utilizată tehnică de evaluare utilizată în cadrul testărilor intermediare şi a examenelor scrise este testul sumativ. Funcţionalitatea pedagogică a unui test sumativ este determinată de reperele teoretice care stau la baza elaborării acestuia. În acest articol sunt prezentate reperele teoretice în elaborarea testelor sumative, şi anume: proiectarea matricei de specificaţii, formularea obiectivelor de evaluare, respectarea regulilor de elaborare a itemilor, elaborarea schemei de notare. Respectarea rigorilor în procesul de elaborare a testelor sumative, presupune asigurarea caracteristicilor testului şi evaluarea obiectivă a achiziţiilor studenţilor. Cuvinte-cheie: evaluare, evaluare sumativă, test sumativ, matrice de specificaţii, obiective de evaluare, itemi, schemă de notare.