IMFANGIOAMELE ÎN REGIUNEA CAPULUI ȘI GÎTULUI LA COPII - Silvia RAILEAN; Eva GUDUMAC; Natalia LISITSA; Rodica GOLBAN; Andrei ȚÎBÎRNĂ; Jana BERNIC (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Introducere. Tratamentul limfangioamelor la copii este o provocare din cauza creșterii lente dar insidioase, cît și din cauza creșterii infiltrative. În regiunea capului și gîtului la copii problema rezolvării este un moment foarte dificil. Pe de o parte afectarea organelor localizate în această regiunea pe altă parte problema cosmetică și a creșterii copilului. Tratamentul chirurgical eate de bază în tratamentul limfangioamelor la copii, dar singura metodă nu rezolvă problema în cauză. Scopul. Evaluarea metodelor de tratament a limfangioamelor la copii. Materiale și Metode. Studiul a fost efectuat în baza bibliografice și în special tratamentul limfangioamelor la copii în regiunea capului și gîtului cu preparate farmaceutice. Cel ami relatate în bibliografie au fost Sirolimul și Bleomycinul. Au fost examinați mai mulți paramentri în ambele grupuri - vîrsta, sexul, localizarea neoformațiunii, tratamentul și complicațiile urmate de tratament Rezultate.S-a constatat efecte adverse mai severe în grupul copiilor care au primit Serolim în comparație ci cei care au fost tratați prin terapie de sclerozare cu Blaomycin. Concluzie Siguranța este o preocupare majoră în tratamentul anomaliilor vasculare la copii. Utilizarea Sirolimului se indică în cazurile de pericol de veața a copilului. Sunt necesare cercetări suplimentare cu studii controlate randomizate pentru a stabili beneficiile utilizării off-label a sirolimusului în aceste procese patologice complexe.