Sosiaalihuollon asiakastietomalli - Erja Ailio; Jarmo Kärki (Finnish Social and Health Informatics Association, 2013)
Sosiaalihuollon asiakastietomalli on keskeinen osa alan tietoarkkitehtuurin kehittämistä. Sosiaalihuollon asiakastiedon rakenteistaminen on välttämätöntä, jotta asiakastieto tulevaisuudessa olisi nykyistä paremmin hyödynnettävissä. Asiakastietomalli kehitettiin Sosiaalialan tietoteknologiahankkeen aikana vaiheittain. Sen tarkoitus on kuvata sosiaalihuollon palvelutehtäviin liittyvien asiakastietojen yhtenäinen käsitteellinen sisältö ja tietojen väliset suhteet kansallisesti. Tällä hetkellä asiakastietomalli sisältää yli 200 asiakasasiakirjarakennetta, yli 150 tietokomponenttia ja yli 100 luokitusta. Sosiaalihuollon asiakastietomallia voi kokonaisuudessaan tarkastella osoitteessa sosmeta.fi. Asiakastietomallin ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.