Ortaokul Öğrencilerinin Çevre Okuryazarlığı Alt Boyutlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi - Murat Genç; Mustafa Akıllı (Sakarya University, 2015)
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin, çevre okuryazarlığı alt boyutlarının farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmanın örneklemi Düzce ve Bartın illerinde yer alan toplam 8 okuldan seçilmiştir. Çevre okuryazarlığına ait alt boyutların düzeyini belirlemek için bilgi testi, davranış, tutum ve duyuşsal eğilim ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik özelliklerinin belirlenmesi için kişisel bilgi formundan yararlanılmıştır. 713 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen veriler SPSS yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda ortaokul öğrencilerinin cinsiyetlerinin çevre okuryazarlığı alt boyutlarından sadece davranış için fark oluşturduğu, sınıf düzeyinin artmasıyla tüm boyutlar için düzeylerin arttığı görülmüştür. Bunun yanı sıra babası üniversite bitirmiş olan öğrenciler ile anneleri lise mezunu olan öğrencilerin alt boyut puanları diğer mezuniyet derecesine sahip ebeveynlere göre farklılık göstermiştir.