Historií výchovy v přírodě v Čechách k lipnické Prázdninové škole - Otakar Holec (Czech Pedagogical Society, 2022)
Text se věnuje historii pobytu v přírodě v českých zemích - zejména okamžikům, které zásadně ovlivnily dnešní pojetí výchovy v přírodě (reprezentované zejména Prázdninovou školou Lipnice) a využití jeho programů, postupů a metod ve výchově holistické, reflektované zážitkovou pedagogikou.